ponedeljek, 31. marec 2014

Kdo, za vraga, si je izmislil prestavljanje ure?

Vprašanje je seveda retorično. In seveda mi je znano, zakaj moramo dvakrat la leto vrteti kazalce na uri (pač tam, kjer se, zahvaljujoč sodobni tehnologiji, ne obrnejo sami). In to nikakor ne bo bentenje, da sem za vikend spala eno uro manj. Ena ura manj zdaj, jeseni pa ena ura več, pa se izravna.

Nimam nekih hudih problemov s tem, da je dvakrat dvakrat na leto noč za eno uro krajša oziroma daljša. Imam pa problem s tem, da moje telo z vsem skupaj še nekaj dni noče sodelovati. Tako se zjutraj, če hočem vstati ob "klasični" uri, počutim čisto povoženo (ja, tako razliko mi predstavlja ena ura). In zvečer zaspanosti ni od nikjer. To seveda pri pomladanskem prestavljanju ure, pri zimskem pa pač zaspanost ob nekih čudnih zgodnjih urah in zjutraj nekoliko lažje vstajanje. Pa saj v povprečju je pa ok, a ni, boste rekli? Pa kaj, če je v povprečju ok. Tisti teden po prestavitvi ure ni, to je tisto, kar me moti. 

Ja, seveda sem vesela, da je zunaj dlje svetlo, kdo pa ni, ampak bi vseeno čisto lahko preživela, če bi bila tudi danes tema ob sedmih, tako kot je bila še prejšnji teden. Prav nič mi ne bi manjkalo. Tako pa ta trenutek ne morem verjeti, kako je ura že skoraj enajst, ko pa imam občutek, da je komaj deset. Ker je še nekaj dni nazaj bila komaj deset. Moj občutek za čas pač še ni ure prestavil za eno naprej. In tudi moje telo ne. Danes ponoči sem "morala" (v narekovajih, ker mi seveda ne bi bilo resnično treba, ampak sem se odločila, da bom) prinesti noter nekaj manjkajočega spanja iz noči na nedeljo (pa ne zaradi tiste ukradene ure) in zjutraj me je ob pogledu na uro kar odkatapultiralo iz postelje. Nisem neki hudi zaspanec in ponavadi sem tam nekje do devetih že pokonci, zato sem danes tako poskočila, ko sem pred tistim dvopičjem na uri zagledala dvomestno številko. Pa seveda ni bilo deset in ena minuta, da bi samo zamahnila z roko, bilo je še dodatnih osemindvajset minut več. 

Zaspanka zaspana, sem si mislila. Pa sem potem preračunala v "staro" uro in ugotovila, da situacija po njej niti ni tako zelo kritična. Ja, to počnem. Dvakrat na leto po kakšen teden. Preračunavam, koliko je bilo kaj po "stari" uri (no, preračunavanje je mogoče malo prehuda beseda, ker v tem postopku res ni ravno veliko računanja), da se počutim bolje, ko se zbudim ob takšnih nemogočih urah (nemogočih na preveliki strani, ne na premajhni). Ali pa da jeseni upravičim, zakaj zeham sredi popoldneva. 

Nikoli si ne zapomnim, kateri čas je "naravni" čas, čeprav vsakič rečem, da si bom. Bi bila pa vesela, če bi lahko pri "naravnem" času, katerikoli že je to, ostala celo leto, ne pa da se dva tedna na leto počutim čisto zblojeno in nimam prav nobenega občutka za čas.

7 komentarjev:

  1. Kakor vem je zimski čas tapravi. Ampak meni bolj odgovarja, če bi bilo vedno samo poletni čas :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je praktično vseeno, kateri, samo da bi bil samo eden :)

      Izbriši
  2. Tudi mene malo pomeša ta menjava ure, včeraj sem zato imela zajtrk ob 12h :) ampak sem se danes prisilila in vstala ob 6:20, ampak to je 5:20 po tastarem! joj ja, tudi jaz še kar preračunavam :) Na srečo je po tastarem zdaj šele 22h in imam še veliko časa, da naredim stvari, ki jih moram ;))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, tole preračunavanje je prav zabavno. Jst sem potem tam nekje ob enih zjutraj tolažim, da saj še ni kriza, po tastarem je bila takrat polnoč, nič še nisem pozna za spat :D

      Izbriši
  3. Nisi edina. Menjava ur je neumnost. Prvič uničuje bioritem in zdravje. A je denar več vreden kot to? Tudi sam imam en teden ali še več časa težave s prilagajanjem. Drugič pozimi je dan prekratek poleti predolg. Najboljši se mi je zdel predlog, da bi ure enkrat premaknili za pol ure naprej in potem nebi nič spreminjali. Tretjič. Najbolj zmeden čas imajo v Španiji. Sonce sveti še ob 11h zvečer. Se spomnim kako mi je bilo čudno v Muxii. Potem zjutraj do desete se pa noben ne zgane, kar je tudi logično, saj je ob sedmih še trda tema. Samo ker je politika rekla, da bodo imeli srednjeevropski čas, četudi so zahodno od Greenwicha. Sedaj razmišljajo, da se bodo prestavili v časovno zono 0, kakor Portugalci, ker raziskave kažejo, da veliko neskladje med sončno uro in uro na steni povzroča bolezni. LP

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za to s premikom za pol ure še nisem slišala, se mi pa zdi čisto simpatična ideja. Rezultati raziskav me pa v bistvu sploh ne čudijo. Že če pomisliš, kako je bilo včasih - ljudje so vstajali s soncem in z njim hodili tudi spat. Kar je seveda čisto logično. In po moje nam je nekaj tega ostalo tudi do danes.

      Izbriši
  4. Meni pa veliko pomeni tista dodatna ura poleti, kot pridem iz šihta ob šestih, pa da še malo sončka ujamem. Se ji ne odrečem za noben denar, če bo treba pa na referendum.

    OdgovoriIzbriši