sobota, 26. julij 2014

Minute za kuhanje

Kuhanje ni ravno tema, ki bi bila na tem blogu zastopana pogosto, čeprav zelo rada (in menda tudi dobro) kuham. Enostavno ne vem, kaj bi o kuhanju sploh pisala. No, seveda, objavljala recepte, ampak ker to ni kuharski blog, tega ne počnem. Sem pa pred kratkim objavila pet splošnih kuharskih resnic, se še spomnite? Seveda pa to niso vse kuharske resnice, ki sem jih spoznala v svoji kuharski karieri. Tako vam tokrat predstavljam naslednjih pet.


1. Pražena jetrca se je direktno iz ponve. Pri jetrcih res ni prav nobene potrebe, da bi se delali fine in jih nalagali na krožnik (čeprav nalaganje hrane na krožnik samo po sebi seveda ne pomeni, da se delamo fine). Veliko bolje se je sklanjati nad ponev in jo že sproti pridno mazati s kruhom. In najboljša jetrca so piščančja.

2. Jajce izboljša vsako stvar. Se vam zdi riž dolgočasen? Vrzite čez še jajce. Mislite, da vaši zelenjavi nekaj manjka? Jajce je pravi odgovor. Ste naveličani pustega popečenega mesa? Primešajte še jajce. Bi radi še malo eksperimentirali s tistimi praženimi jetrci iz prejšnje resnice? Seveda, jajce je prava izbira. 

3. Kosilo je idealno, če je skuhano in pojedeno v manj kot eni uri. Če je v tej eni uri pomita še posoda, še toliko bolje. In če to združimo še z maksimalno dvema loncema iz prejšnjih resnic, dobimo zmagovalno kombinacijo.

4. Vonj po praženi čebuli je drugi najprijetnejši vonj v kuhinji. Prehiti ga samo vonj po praženem česnu. Žal pa se ta razdiši hitreje kot vonj česna na prstih.

5. Obstajajo sestavine, ki se jim reče zahrbtne sestavine. Mogoče se sprašujete, o čem, za vraga, govorim, ampak vam zagotavljam, da jih vsi dobro poznate. In da se tudi vam verjetno zdijo zahrbtne. O čem govorim? O rižu. In testeninah - sploh špagetih. In kuskusu. In gresu (pšeničnem zdrobu, če bi radi "finejši" izraz). Ker ti vedno dajejo varljiv občutek, da je količina premajhna. In ponavadi na koncu dodaš še malo. Da bo sigurno dovolj. In ponavadi se izkaže, da je bilo ravno to še malo preveč. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar