sreda, 3. december 2014

Novoletna darila

Spet je prišel tisti čas v letu. (No, če bi sklepali po večini trgovin, bi lahko pomislili, da je tisti čas v letu prišel že pred enim mesecem.) Zunaj je hladno, ponekod že sneži, drugje samo nadležno dežuje, začel se je "uradni" veseli december. Ljubljano so že razsvetlile lučke in menda s štantov že diši po kuhanem vinu oziroma njegovi precej razredčeni različici.

In veseli december prinese s sabo tudi razmišljanje o darilih. Zadnji dve leti sem se spravila darila delati doma, saj so tako bolj osebna. Prvo leto je tako precej uspeha požel doma narejeni piling, lani pa ukozarčeni piškoti. 

Se spomnite dveh ogromnih in totalno presladkih piškotov? To je bila prva, zelo neuspešna vaja. Recept sem namreč pobrala na neki ameriški strani in nekako čudno pretvorila količine sestavin, nato pa še povsem nekritično samo zmetala vse skupaj, brez da bi pomislila, da je sladkorja ogroooomno preveč. Naslednjič je bil uspeh boljši, nato pa je bilo treba najti samo še pravilne količine za kozarce, ki sem jih imela.



Za litrski kozarec sem uporabila:
  • 135 g moke, zmešane s pecilnim praškom, vaniljinim sladkorjem, ščepcem sode in ščepcem soli
  • 95 g zdrobljene čokolade (zmešala sem jedilno in mlečno)
  • 75 g bombonov 
  • 75 g ovsenih kosmičev
  • 110 g sladkorja (po 55 g belega in rjavega)
  • zdrobljeni orehi do vrha kozarca
Navdušenje je bilo precejšnje - tudi nad končnim izdelkom.


2 komentarja:

  1. Izgleda zanimivo, me prav zanima ta okus. Katera znamka bonbonov je na tej sliki?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni so zelo dobri, pa niso presladki. Sem pa uporabila Hoferjeve bombone, ki so taki kot M&M'S, enkrat sem jih pa delala s smartiesi, pa so bili tudi ok.

      Izbriši