ponedeljek, 29. december 2014

V Sloveniji vladajo izredne razmere! Aja, ne, samo zima je ...

Današnji zapis bi moral biti poročilo preteklega luštnega vikenda, preživetega večinoma v gojzarjih. No, ta zapis bi moral biti že včeraj, pa me je premagala utrujenost in vabilu domače postelje se pač nisem mogla odreči. Pa sem si rekla, da bo poročilo danes, in plan je bil resnično tak, današnji zapis pa bi moral biti jutri, ampak zdaj ne bo. En kup komplikacij, vem. Jutrišnji zapis bo danes pač zato, ker enostavno moram dati iz sebe, kar se nabira že dva dni.

Včeraj so v Sloveniji zavladale izredne razmere! Državo je pobelil sneg in temperature so se spustile in še vedno padajo! Zjutraj so bile nižje od nič in ponekod se nad ledišče niso dvignile niti čez dan! In v naslednjih dneh ne bo nič drugače! Zajel nas bo strupen mraz! Polarni mraz! In otoplitev ne moremo pričakovati še do začetka naslednjega tedna!

Ali povedano na kratko: začela se je zima.

Ne razumem, kako je lahko skoraj osrednja novica dneva, da bo v prihodnjih dneh mraz. Tudi do minus petnajst. Na koncu decembra, ko je v naših krajih zima. Saj veste, tisti letni čas, ko so listavci brez listov, ko je zunaj belo in vidiš svojo sapo, ko dihaš, ko ljudje smučajo, tečejo na smučeh in se sankajo? Ko na glavo povezneš kapo, okoli vratu zaviješ šal, ki si ga potegneš še čez nos, na roke pa natakneš rokavice in jih tiščiš v žepe? 

Ko gledam poročila in berem novice, se počutim, kot da sem padla v neki narobe svet. Kot da sem se znašla na Novi Zelandiji s tukajšnjimi razmerami. Drugače si vsega skupaj pač ne znam razložiti. Že pred dvema letoma sem bentila o tem, tokrat pa bentim še bolj, ker tole je pa še korak naprej od tistega ...

Iz otroštva se ne spomnim nobenega oranžnega alarma, ko je bil mraz - pa bi moral biti po današnjih merilih kar pogosto. A smo se res tako zelo pomehkužili? Najbolje, da jutri sploh ne grem v službo, da se ne bi slučajno zastrupila z mrazom. 

Svašta.

2 komentarja:

  1. ja, prav vsako leto se začudim nad paniko in predvsem jamranjem na tviterju. človk bi si mislu, da se pri enih letih pač sprijazneš, kaj pač zima prinaša, ampak ne, to je za nekatere vsakoletni šok očitno haha. jz pa pravim, naj zima, mraz in sneg trajajo čim dlje!:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je to, da se pritožuje folk, že čisto normalno - če tako pogledaš, nam itak ni nikoli prav. Najprej je pretoplo, potem je premraz, potem je prevroče, potem preveč dežuje itd. Ampak kako so letos to zapopadli tudi mediji in celo Arso, mi je pa res čisto adijo pamet - kot da v Sloveniji pa še nikoli prej ni bilo zime in mraza. Katastrofa.

      Izbriši