torek, 4. november 2014

Ni veliko, je pa boljše kot nič

Saj vemo, o čem govorim. Morali bi se učiti za faks, pa se nam ne da, še pospravljanje je zabavnejše od tega. Pa proti večeru enkrat vseeno malo vzamemo v roke zapiske in preberemo stran ali dve, da malo utišamo slabo vest, da nismo nič naredili. Ker ni veliko, je pa boljše kot nič, kajne? In s tem se nekoliko potolažimo. Seveda s tem ni prav nič narobe. Malo problematično pa postane takrat, ko se to začne pogosteje dogajati. S stranjo ali dvema na dan se do tistega izpita čez en teden precej težko naučiš toliko, da boš izpit naredil.

Končno sem se malo bolj resno lotila diplome. Ni mi še čisto steklo, po toliko časa je pač težko spet spraviti zraven in ponovno najti voljo za učenje, pisanje in študiranje. Trudim se, da (skoraj) vsak dan naredim vsaj nekaj, pa tudi če to pomeni samo, da grem v knjižnico po gradivo. In ravno tu pridemo do tega problema. Tri knjige, ki bodo predstavljale osrednje gradivo moje diplomske naloge na primerjalni književnosti, sem si sposodila pred skoraj enim mesecem. Da jih za začetek samo preberem, dokaj neobremenjeno, in si izpišem nekatera prva opažanja. Prebrana ni še niti ena. Gre počasi, stran za stranjo, bolje kot nič, ampak vse skupaj pa vseeno ne dosti.

Vsakič ko sem se v preteklosti "malo bolj resno lotila diplome", ker tole zdaj niti pod razno ni prvič, sem začela z nekim zaletom, ki pa je ponavadi zelo hitro popustil. Na začetku sem imela malo slabo vest, potem pa sem jo vedno bolj rinila v ozadje, dokler ni enkrat spet na polno butnila ven in se je vse skupaj začelo znova. Ali pa sem jo do naslednjega izbruha enostavno ignorirala.

Tokrat ne bom pustila, da se to spet zgodi. In od zdaj naprej malo ne boljše kot nič. S takim tempom bom diplomo pisala še nadaljnjih nekaj let, pa čeprav bom vsak dan prebrala kakšno stran knjige ali šla v knjižnico. Že to, da sem opazila, da se mi začenja dogajati, se mi zdi korak naprej (saj veste, ko se zasvojenec zave, da je zasvojen in da tako ne bo šlo več naprej, je že pol narejenega). Saj vem, da sem to rekla že vsakič prejšnjič (čeprav ne naglas, samo sama sebi), ampak tokrat mislim resno. Recimo, da so dokaz za to tudi te besede, ki jih zdaj berete. Ker nobenkrat od prejšnjič tega nisem hotela napisati. Težko je pisati o svojih šibkih točkah, in diploma vsekakor je ena izmed mojih, ampak včasih je treba tudi to. Ponavadi je potem, ko daš enkrat iz sebe, lažje. In če besedo dovoljkrat ponoviš, se ti začne zdeti smešna. Diploma. Diploma. Diploma. Diploma. Diploma. Diploma. Diploma. Diploma. Diploma. Diploma. Diploma. Diploma.

Diploma.

7 komentarjev:

  1. Čeprav bloge v zadnjem času nisem spremljala zaradi pomanjkanja časa ali bolje rečeno moje neorganiziranosti, sem vesela, da sem naletela na tvojo objavo :) obe veva, da je to najina skupna točka in kako lahko je reči, zdaj pa bom resno začela, potem pa ta obljuba samemu sebi nekako zbledi in se oglasi slaba vest... tudi sama PONOVNO začenjam delati na projektu diplome. Trenutno se še uvajam, tako da berem članke na mojo temo, da vsaj malo pridem nazaj v stik z njo in bom lažje resno zagnala. In te povsem razumem, ko greš z največjim pozitivizmom v knjižnico po gradivo in po enemu mesecu ostaja skoraj nedotaknjeno nekje na polici ali mizi...

    Držim pesti, da ti (nama) končno uspe, da se bova rešli enega težkega bremena, ki naju vleče dol že nekaj let :) pošiljam objemček za vzpodbudo ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, tudi jaz držim pesti za obe, da nama uspe čim prej! Ma meni se res zdi, da je tokrat to pri meni res to. Do zdaj sem vedno tako samo mislila, zdaj sem pa prav prepričana. Sem nekaterim ljudem dala dovoljenje, da naj me kar brcajo v rit in opominjajo na diplomo - samo naj razumejo, da bom verjetno kdaj huda na njih in jih bom grdo gledala, ampak da to ne bo nič osebnega, samo moja slaba vest :D

      Pa tudi jaz pošiljam en objemček za vzpodbudo pa par kil motivacije ;) Kateri študij pa dokončuješ, če smem vprašat?

      Izbriši
    2. Dokončujem študij Ekonomije, smer Računovodstvo in revizija ;) kako napreduješ z diplomo?

      Izbriši
    3. Gre malo bolj počasi, kot bi si želela, ker sem imela vmes še ene druge stvari, ampak se trudim proste trenutke izkoristiti za faks, pa kar gre :) Kako gre pa tebi?

      Izbriši
    4. Slabo... ampak sedaj sem po 2 letih samska in upam, da me bo to dejstvo bolj potegnilo v diplomo, da si zaposlim misli in čimmanj o tem razmišljam... Ponavadi pomaga delo in reees upam, da bo tudi meni prinesel kaj dobrega ta razhod, še boljše bi bilo, če bi bil rezultat tega dokončana diploma :)

      Izbriši
    5. Uf, to pa ni fajn, drži se! Je pa res zdaj idealna priložnost, če si taka, da se lahko zamotiš s tem, da se vržeš v delo. Držim pesti, da ne bo pretežko (ne eno ne drugo) - če se iz vsega skupaj izcimi diploma, pa tudi ne bo slabo ;)

      Izbriši
    6. Hehe bomo videli, poročam čez par mesecev o tem ;)

      Izbriši