sreda, 25. november 2015

"Do krematorija bo že dobro"

Te dni v Cankarjevem domu spet poteka knjižni sejem. Kot zagrizena knjigožerka grem seveda vsako leto pogledat, kaj nam ponujajo založbe. In potem vsako leto znova ugotavljam, da se Feliks, Mladinska knjiga, Učila in Sanje vedno bolj širijo in zavzemajo vedno več prostora. 

Če sem si lani kupila samo Kradljivko knjig, sem tokrat zapravila še manj, natančneje 6,48 evra za dva planinska zemljevida. Večina knjig, ki bi jih želela kupiti, je tako ali tako izšla v zadnjega pol leta in več kot 20 % popusta ne bi mogla dobiti. In pri 25 ali 30 evrih za knjigo to še vedno ni ne vem kako ugodno ....

A namen tega zapisa je pravzaprav drugačen. Glavni razlog, da sem si šla ponudbo ogledat ravno danes, je bila Svetlana, ena in edina.


Na pisateljskem odru se je predstavljala z zbirko pesmi V tem mrazu. Ampak bolj kot predstavitev zbirke je bil dogodek pogovor o aktualnih temah - beguncih, izenačitvi pravic istospolnih in raznospolnih parov, burkah ... Pa malo o tem, kaj se njej zdi lepo. (Predvsem muce. In ledene sveče.) Nekaj zelo malega o njeni izkušnji iz Jurkloštra. Ampak ne preveč, ker o tem ne želi govoriti.

Vse skupaj je bilo kratko, a sladko. Svetlana je po eni strani nabrita, po drugi skoraj malo sramežljiva, po tretji, tisti, ki jo večina ljudi verjetno najbolje pozna, pa čisto brez dlake na jeziku. Ostra bolj kot ograja na meji. Vsakič, ko je dobila kakšno žleht idejo - nekaj jih je pa bilo -, so se ji zasvetile oči kot petletnemu otroku, ko mu daš čokolado. In s prav posebnim navdušenjem jih je delila z nami, skoraj zaupno, češ "nikomur povedat". (Tudi naslovna izjava je seveda njena.) Pri branju svojih pesmi se je zdela odmaknjena v svoj pesniški svet in res te je lahko ob besedah in njihovi interpretaciji kar zmrazilo. Ko je premišljevala o vprašanjih, je spet delovalo, kot da tava po nekem drugem svetu in se ne misli še hitro vrniti.

Vedno znova me navduši. Vsakič bolj. In vedno bolj jo občudujem, da je pri svojih letih še tako vitalna, predvsem pa tako bistre glave. In neomajna v svojih prepričanjih.

Res je edinstvena.

Ni komentarjev:

Objavite komentar