sreda, 12. december 2012

Tipi ljudi, ki jih videvam na fitnesu

Fitnes je en tak zanimiv plac, kamor se zgrnejo ljudje z vseh koncev in krajev, ljudje, različni kot dan in noč, pa vendar vsi z enakim razlogom - telovaditi (kot se bo izkazalo v nadaljevanju, je čisto mogoče, da to vseeno ni namen res vseh). Kakšne želje vse so še zadaj (imet večje mišice kot sosedov Tone, ohranjati kondicijo, zgubit špehovje okrog trebuha ...), pustimo zdaj ob strani. In kot so rekli že davno tega: sto ljudi, sto čudi (ostanimo pri tej in ignorirajmo tisto z ženskami in sisami). In tako sem tudi na fitnesu opazila več skupin ljudi. Pa poglejmo:

~brigam se zase in pridno delam~
Takih je veliko. Več kot se zdi na prvi pogled, saj jih ponavadi niti ne opaziš. Ker pač na nikakršen način ne izstopajo (s svojim obnašanjem, da ne bo pomote) in se ne mečejo ven. Med njimi sem tudi jaz, kadar grem na fitnes sama. Ja, opazujem, kaj se dogaja okrog mene, ampak na nikakršen način ne želim zbujati pozornosti.


~poglejte me, "lep" sem~
Tudi takih je veliko. In ravno toliko, kot se zdi na prvi pogled, ker jih itak enostavno ne moreš spregledat. Ponavadi hodijo počasi in so ves čas pozorni na to, ali jih res vidi cel fitnes. Sploh bejbe. Oblečeni so v ozke pajkice in/ali čim bolj oprijeto majčko in/ali zavihajo že tako kratke hlače še bolj navzgor in/ali (ampak na srečo sem do zdaj videla samo enega takega) imajo zavihano majčko, da se vidi sixpack, ki pa ga žal ni. V glavnem, mišice se morajo videt! Poleg tega redno skrbijo, da je njihova prisotnost na fitnesu opažena. Najraje se zadržujejo v delu z utežmi, seveda vzamejo čim težje, ki jih, ko ne morejo več, s čim večje višine spustijo na tla, da se cel fitnes zatrese in se vsi obrnejo v njihovo smer.


~debatni krožki~
Do zdaj sem zasledila dve vrsti debatnih krožkov:
  • Veliko klepetanja, zelo malo delanja. Taki debatni krožki počnejo ravno to, po čemer sem jih poimenovala. Veliko klepetajo in zelo malo delajo. Nekateri od njih tudi nič, ampak se raje samo naslanjajo na najbližjo stvar (in po možnosti gledajo bejbe v joške). Sem pa tja kdo dvigne kakšno utež ali kaj podobnega, ravno toliko, da zgleda, drugače pa najbolj telovadijo s svojimi jeziki. Seveda zasedejo vsaj pet različnih naprav - na eno odložijo brisačo, na drugo bidon, na tretji sedijo in tako naprej. In seveda zasedejo tiste naprave, ki jih ti hočeš uporabljat.
  • Beseda sem in tja, ampak dajmo delat. Takih debatnih krožkov je na srečo več kot prvih in sem včasih spadava tudi z Urošem. Zadeva gre nekako tako: srečaš znanca/kolega/prijatelja, rečeš besedo, dve, lahko tudi triintrideset in dve četrtini, greš delat naprej in če se še kaj srečaš, rečeš še kaj. In rečeš človeku adijo, ko greš (ali pa reče on tebi, če gre prej).


~pari~
Pri parih je nekako tako kot pri debatnih krožkih, ni samo ene vrste. Med pare, obviously, spadava tudi midva z Urošem. 
  • Delava skupaj. Tak par sva z Urošem. Začneva z ogrevanjem na enaki napravi in se potem po fitnesu premikava skupaj in delava enake vaje. In zdi se mi, da je med pari tudi sicer največ takih.
  • Delava vsak posebej. On po svoje, ona po svoje. On večinoma nekje pri utežeh ali drugih vajah, ki njej ne dišijo preveč, ona večinoma na orbitreku, v ženskem delu ali kaj podobnega.
  • On dela, ona je okras. Tudi taki se najdejo, ampak niso ravno pogosti. On je ponavadi nek nabildanec (lahko spada tudi v drugo kategorijo), ona pa ga pridno zasleduje in poseda, medtem ko on povečuje svoje mišice.


~nimam pojma, kaj naj počnem~
Sama sem blazno proti stereotipiziranju v stilu "tale pred mano vozi obupno, sigurno je ženska", ampak žal se moram ravno tega poslužiti zdajle. Ker v tole kategorijo (na žalost) sodijo večinoma osebki ženskega spola. Najde se tudi kakšen tip, ampak ti so v manjšini. Te posameznike lahko prepoznamo po tem, da skoraj vedno, ko jih pogledamo, izgubljeno tavajo okrog in ne vejo, kam bi se dali. Potem pa preizkusijo malo to, malo tisto, ampak nikjer ne ostanejo ravno dolgo. Tako naredijo par obhodov, na koncu pa ponavadi končajo na orbitreku.


~nimam pojma, kaj počnem~
Naj podobnost z imenom zgornje kategorije ne zavede. Ne gre namreč za isto stvar. Že res, da se ti dve kategoriji zelo pogosto pokrivata, ampak ni pa nujno. Ljudi iz te kategorije je vedno zabavno opazovati. Na fitnesu je tako, da so na vsaki napravi navodila za uporabo v obliki slik, včasih je zraven tudi besedilo, ampak že iz slik je vedno jasno, kaj se na določeni napravi počne. Ampak nekateri se na ta navodila enostavno požvižgajo in se odločijo, da bodo sami ugotovili, kaj počet. Zelo pogosto neuspešno. Hodijo okrog, gledajo vijake, nekaj poskusijo, vidijo, da to ni to, in še malo gledajo in poskušajo. Če imajo srečo, se jih usmili kakšen prijazen dečko, ki skuša skriti, kako zelo ga vse skupaj zabava, in se komaj zadržuje, da se ne začne na glas krohotat. Če sreče nimajo, se trudijo še naprej in v končni fazi delajo narobe ali pa poskusijo najti srečo na kakšni drugi napravi. In na koncu končajo na orbitreku, ker tega pa pač ne moreš za*ebat.

7 komentarjev:

  1. Super, sem se prav nasmejala :D Je kar res tako, čeprav na našem fitnesu ne srečam vseh teh primerkov. ;) Sama bi se dala v kategorijo "brigam se zase in pridno delam" pa tudi v kategorijo "pari", ker s fantom hodiva skupaj, le da se ponavadi ne zadržujeva veliko skupaj (ampak kljub temu uporabljam uteži :P) :) Moram pa zdaj prav delit to objavo ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jst sem opazila, da vedno več punc dela tudi z utežmi. Mogoče malo pripomore k temu, da je na tistem fitnesu, kamor hodiva midva, za ženske ločen prostor (lahko pa seveda uporabljamo tudi skupnega) in so tam tudi uteži. Ker marsikateri vem, da je neprijetno it med tiste mišičnjake. Saj jst jih tud še pol leta nazaj nisem marala, pol pa ugotoviš, da pa niso spet tak bav bav.

      Izbriši
    2. Pri nas je skupni prostor z utežmi in skoraj nikdar nobene punce tam. Na začetku mi je bilo zelo neprijetno telovadit med samimi fanti. No, še zdaj mi je včasih, ampak poskušam odmisliti. :)

      Izbriši
    3. Maja, v ker fitnes pa hodis?:)

      Izbriši
  2. Maja hvala ker si delila objavo, ker je sicer ne bi videla.. Je tudi meni zelo zanimiva (: Še sreča, da ne hodim v fitnes, čeprav se mi včasih zalušta.. (: Ampak delam jaz pridno doma (dokaj)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zakaj še sreča? :) Sicer pa bravo, da pridno delaš doma. Jst sem si tak cilj že kar nekajkrat zadala, pa nikoli ni trajalo dolgo. Poleti sem na netu našla 35-minutni pilates in kakšna dva tedna pridno delala, potem pa ne več. Nimam dovolj samodiscipline za to :(

      Izbriši
  3. Ker je hudo če nekdo tako dobro opazuje kot ti :P Mislim v fitnesu nisem še sploh bila (razen v šolskem) in bi najbrž hodla ko kura brez glave okoli. Zato prvič nočem it sama. (: Ampak saj trenutno mi ni niti nekakšna želja, ker delam res redno doma. Se pa ravnam po DVDu in je res super. Mogoče kaj več kdaj o tem napišem na blogu (:

    OdgovoriIzbriši