sreda, 6. januar 2016

O Lump, zakaj si lump?

To je Lump.



Naj vas ta nedolžni 13-letni obrazek (no, na prvi fotografiji je še kar dosti mlajši, ampak obrazek ni videti nič manj nedolžen) nikar ne zavede - ni mu ime Lump, ker naša domišljija ne bi mogla proizvesti česa bolj izvirnega. Kar vprašajte mojo mami, kako sva prvo veliko noč čez dan že pazili na skledo s pirhi, za ponoči pa rekli, da jo bova vseeno postavili v hladilnik. (Skleda je zdržala kakšne pol ure - minuta, ko nobene od naju ni bilo v kuhinji, je bila dovolj, da je ležala po vsej kuhinji, pirhi pa tudi). In naj vas ne zavede, da je, ko je bil še mala kepica dlake s spodnje fotografije, prve tri dni čepel pod kavčem in ponoči žalostno mijavkal. 


Naj vas tudi ne zavede njegov prestrašen pogled iz zadnjega pobožičnega dne, ko sva ga pripeljala v Ljubljano.


Naj vas tudi ne zavede njegova crkljivost. V nasprotju s Kafko bi se ves čas valjal po naročju. Pa tudi česal bi se, spet v nasprotju s Kafko. Z Urošem se rada zafrkavava, da je Kafka za božič dobil najzanimivejše darilo - in od vseh je bil nad njim še najmanj navdušen (le kdo bi si mislil).

In če smo že pri vsem, kar naj vas ne zavede - naj vas ne zavede niti njegova starost. Ta ga namreč nič kaj dosti ne ovira pri vsakodnevnem skakanju na mizo in pult. Niti ga ne ovira pri preganjanju za Kafko ali bežanju pred njim. Čeprav ima zaradi pljučnice v rosnih mesecih svojega mačjega življenja zmanjšana pljuča in bolj šepeta, kot mijavka, zna dobro zapihati na Kafko. In potem si začneta v mačjem znakovnem jeziku kazati, da nista najbolj navdušena drug nad drugim. Ko imata dovolj mahanja, gresta vsak na svoj konec in se grdo gledata.

Lump v spodnje nadstropje še ne upa, če sta tast in tašča doma. Vsaj podnevi ne. Ponoči pa se priplazi dol in malo pospravlja - zadnjič se je spravil brisat prah z najvišjih polic spodnje kuhinje in res imamo srečo, da s police ni sklatil cca 15-letnega nojevega jajca. Tisto bi šele bila veselica!

Zgrizel mi je že dve roži, eno dvakrat in po njej tudi dvakrat bruhal. Če gre osel na led samo enkrat, gre Lump očitno dvakrat. Glavo stlači, kamor jo le lahko, mimo nog v spalnico pa pobegne tako hitro, da ti nobeni refleksi ne pomagajo, da bi mu to preprečil. "A da ne smem biti v spalnici? Požvižgam se na to, kar ujemi me, če me moreš!"

Ste dobili približno sliko? Saj pravim - že vemo, zakaj smo mu dali tako ime.


2 komentarja: